Borium is een belangrijk spoorelement voor de witlofteelt. Bepaalde rassen hebben een grotere behoefte aan borium dan andere rassen. Met name rassen die gevoeliger zijn voor pitproblemen vragen meer borium. Daarnaast zorgt een ruim aanbod aan borium ervoor dat een gewas vanaf de zaai sneller wortelt. Bij voldoende beschikbare borium in de bodem is het gewas in het najaar ook minder gevoelig voor afrijpingsziekten. Lichtere gronden zijn gevoeliger voor boriumgebrek dan zware gronden, maar in droge zomers kunnen ook zwaardere bodems last hebben van boriumgebrek. Let dus goed op of u in uw geschiktheidsbeoordeling ook borium wordt genoemd om bij te bemesten.

Toepassing

Om gebreken tijdens het groeiseizoen te voorkomen, is het belangrijk dat de borium toestand op peil is voordat de eerste planten boven staan. Borium is goed via de bodem opneembaar en kan het beste als basisbemesting worden meegegeven. In geval van een accuut gebrek kan een gewasbehandeling uitgevoerd worden. Het advies is om afhankelijk van de bodemvoorraad, aan de basis ca 500 gram/ha mee te geven. In de gangbare teelt kan bijvoorbeeld 3-4 liter Bortrac worden meegenomen in de onkruidbestrijding. In de biologische pennenteelt kan bijvoorbeeld met 3-4 liter Borium Top Trace volvelds over de ruggen gespoten worden in combinatie met Carpoés.

Werking borium

Borium speelt een rol bij de celstrekking in de wortels en bij de celdeling. Het element is ook belangrijk bij de opbouw van de vaten, het transportsysteem voor water en mineralen in de plant. Een gebrek aan borium uit zich het eerst in de wortels, in zware gevallen sterven de wortelpunten af. Ook kunnen de vaten misvormingen te zien geven. Deze twee effecten – afsterven wortelpunten en misvormde vaten – zorgen voor een onduidelijk beeld bij een licht boriumgebrek. De plant kan in dat geval minder goed mineralen opnemen en transporteren. Het gevolg is dat een licht boriumgebrek symptomen kan geven die duiden op bijvoorbeeld magnesium- of stikstoftekort. Dat klopt dan ook – deze mineralen worden door het slecht functionerende systeem minder goed opgenomen – maar de oplossing ligt niet in extra magnesium of stikstof toedienen, maar in het verhelpen van het boriumprobleem.