Mineervliegmonitoring

Mineervliegmonitoring

Mineervliegmonitoring nu voor iedereen beschikbaar!

Vanaf 2015 biedt Chicogrow een beslissingsondersteunende adviesdienst aan die telers waarschuwt als er witlofmineervliegen worden waargenomen boven de schadedrempel. Deze waarschuwingsdienst is gebaseerd op een Beslissings Ondersteunend Systeem (BOS) dat regionale monitoring van de witlofmineervlieg koppelt aan advisering. In de gekozen methode wordt gebruikt gemaakt van monitoring met behulp van vangbakken voor een hogere betrouwbaarheid. In België wordt deze methode al meer dan 10 jaar met succes toegepast. Deze methode kan tegen relatief lage kosten uitgevoerd worden en levert bonuspunten op binnen Planet Proof.

Witlof rassen
Voordeel van regionale aanpak

Chicogrow heeft naar aanleiding van eigen onderzoek gekozen voor een regionale aanpak omdat witlofmineervliegen regionaal actief zijn. Door de hoge dichtheid van telpercelen liggen bijna alle witlofpercelen binnen 5 km van een telperceel en vaak zelfs binnen het bereik van meerdere telpercelen. Een regionale druk is op deze wijze zeer inzichtelijk en betrouwbaarder dan enkele tellingen op een klein gedeelte van het perceel zelf.
Omdat witlofmineervliegen in tegenstelling tot wortelvliegen verspreid over het perceel voorkomen en niet in eerste instantie de perceelsranden opzoeken is het van belang dat vangbakken verspreid en dieper in het perceel worden opgesteld. Chicogrow telt daarom de vliegen tot 150 meter diep in het perceel. Het voordeel van vangbakken boven plakvallen is dat zij bij lage aantallen vlak boven de schadedrempel significant betrouwbaarder zijn dan vangplaten. Bovendien is determinatie in een vangbak eenvoudiger dan op een plakval.

Besparing op behandelingen

De uitvoering van deze dienst heeft in de afgelopen jaren bij de aangesloten telers geleid tot een reductie op het middelengebruik van 30-50% omdat in veel gevallen de schadedrempel niet eenmaal werd overschreden. Maar misschien nog wel belangrijker is dat een geadviseerde behandeling op het juiste moment kan worden uitgevoerd als de vliegen actief zijn. Alleen dan kan een effectieve bestrijding worden uitgevoerd. Bovendien is behandelen op basis van een BOS-systeem in lijn met een geïntegreerde aanpak. Toepassing van deze BOS wordt daarom door Planet Proof beloond met 2 bonuspunten. Bonuspunten zijn noodzakelijk om maluspunten te compenseren die toegekend worden door het toepassen van chemische behandelingen.

Lage kosten

Het systeem heeft zich inmiddels in de praktijk bewezen bij jaarlijks meer dan 300 aangesloten witlofpercelen. De adviesdienst is inbegrepen in de teeltbegeleiding maar is ook als losse module beschikbaar, bijvoorbeeld als aanvulling op het registratiepakket. Voordelen BOS Chicogrow:

  • Lage kosten
  • Geheel seizoen automatische melding bij overschrijding
  • Besparing op middelengebruik
  • Bespuiting op juiste moment
  • Bonuspunten voor Planet Proof

Inlichtingen

Heeft u nog vragen neem dan contact met ons op via de mail of bekijk het gehele rapport (PT-14967.06 – Eindrapport Witlofmineervlieg Chicogrow 2014). Bellen kan natuurlijk altijd met één van onze adviseurs voor meer informatie.

De dienst is voor iedereen beschikbaar, u hoeft niet aangesloten te zijn bij Chicogrow. Aanmelden kan via het webformulier (klik op de knop aanmelden) of stuur een email naar info@chicogrow.nl.

Neem geen risico met de witlofmineervlieg!

Chicogrow maakt deel uit van de Chico-groep. Chicogrow adviseert professionele witloftelers en witloftrekkers over de gehele wereld.

USEFUL LINKS

CONTACT DETAILS

    Julianastraat 4A
6065AM Montfort
   +31 (0) 475 549 004
   info@chicogrow.nl
   Kvk: 55845584

PARTNERS

Chicogrow maakt deel uit van de Chico-groep. Chicogrow adviseert professionele witloftelers en witloftrekkers over de gehele wereld.

CONTACT DETAILS

    Julianastraat 4A
6065AM Montfort
   +31 (0) 475 549 004
   info@chicogrow.nl
   Kvk: 55845584

PARTNERS